Növények: A levendula csodálatos illata

Szeretettel köszöntelek a Növény barát közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 390 fő
  • Képek - 1483 db
  • Videók - 99 db
  • Blogbejegyzések - 71 db
  • Fórumtémák - 8 db
  • Linkek - 11 db

Üdvözlettel,

Növény barát vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Szeretettel köszöntelek a Növény barát közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 390 fő
  • Képek - 1483 db
  • Videók - 99 db
  • Blogbejegyzések - 71 db
  • Fórumtémák - 8 db
  • Linkek - 11 db

Üdvözlettel,

Növény barát vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Szeretettel köszöntelek a Növény barát közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 390 fő
  • Képek - 1483 db
  • Videók - 99 db
  • Blogbejegyzések - 71 db
  • Fórumtémák - 8 db
  • Linkek - 11 db

Üdvözlettel,

Növény barát vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Szeretettel köszöntelek a Növény barát közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 390 fő
  • Képek - 1483 db
  • Videók - 99 db
  • Blogbejegyzések - 71 db
  • Fórumtémák - 8 db
  • Linkek - 11 db

Üdvözlettel,

Növény barát vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Kis türelmet...

Bejelentkezés

 

Add meg az e-mail címed, amellyel regisztráltál. Erre a címre megírjuk, hogy hogyan tudsz új jelszót megadni. Ha nem tudod, hogy melyik címedről regisztráltál, írj nekünk: ugyfelszolgalat@network.hu

 

A jelszavadat elküldtük a megadott email címre.

Itt a levendulavirág szezonja

Az egyik legszebb és legkedveltebb hazai kerti növény, amelynek a virága több felhasználási variációt is rejt magában.

Júliustól egészen augusztusig virágzik a levendula, mély lila virágával és fantasztikus illatával a mediterrán vidékek hangulatát hozza el otthonunkba.

Akinek van, a kertjében levendula most kezdje el szüretelni, és felhasználni a levendula virágát. Sokan sajnálják levágni a gyönyörű lila illatozó virágokat, ami érthető is, de ha azt szeretnénk, hogy jövőre is virágozzon a tő, fontos a metszés, mert így a következő évig a növény kipiheni magát. Ellenkező esetben minden energiáját a virágzásra fordítja és jövőre fele annyi virág lesz rajta. Annyi virágot hagyjunk, meg ami a mag begyűjtésére lesz elég, így jövőre újabb töveket tudunk majd szaporítani.

Nézzük, mi mindenre lehet felhasználni a leszedett virágot.

 

 

Szárított csokor:

A szárított levendula csokor illatával az otthonunk levegőjét tölti meg, és száraz állapotban sokáig eltartható. Szedjük le a virágokat, minél hosszabb szárral, majd rendezzük őket csokorba, és fejjel lefelé felakasztva lógassuk fel. Fontos hogy száraz és jól szellőző helyet válasszunk a szárításhoz, mert máskülönben bepenészedik a csokor. Nyáron akár kint a napon is lehet szárítani a levendula csokrot, amely elűzi a legyeket és a szúnyogokat is.

Levendulás párna:

Szintén szedjük le a virágokat, ám itt morzsoljuk le a száráról a kis apró lila virágokat, terítsük szét a napon és így szárítsuk ki jó alaposan. Ezután a száraz levendulát töltsük kis vászonzacskóba vagy épp nagyobb párnába és este tegyünk az ágy mellé, így nyugodt és kellemes álmunk lesz éjszaka. A kisebb levendulás párnákat helyezzük el a ruhás szekrénybe, mert elűzi a molytetveket.

Pot –pourri:

Készíthetünk belőle házi illatosítót, akár egy kisebb tálkába vagy dobozba helyezzük el a szárított virágot és a növény szárát, majd időnként csepegtessünk rá levendula illóolajat. Ezt keverhetjük szárított rózsaszirommal és más virágokkal.

Levendulás cukrok:

Aki kedveli, a különlegességet a konyhában bátran próbálja ki a levendulás cukrot. Egy szép üvegbe tegyünk kristálycukrot, és szórjuk rá egy réteg száraz levendula virágot, zárjuk le tegyük félre. Pár hét és a cukor átveszi a levendula finom aromáját és illatát, majd a cukrot felhasználhatjuk süteményekhez vagy teához is.

Levendulás szappan:

Hobbiboltban vásároljuk alapanyagot a szappanhoz, vagy gyűjtsük össze az otthoni magmaradt szappant és reszeljük le őket. Főzzük át majd a végén a formába tegyünk szárított levendulát, így illatos és nagyon kellemes szappant kapunk cserébe.

De ezen kívül a levendula még, mint gyógynövény, is felhasználható, sőt süteménybe-teába vagy épp fürdővízbe is tehetünk belőle így ne sajnáljuk levágni az épp elnyílni készülő virágokat.

Címkék:

 

Kommentáld!

Ez egy válasz üzenetére.

mégsem

Hozzászólások

Ez történt a közösségben:

Szólj hozzá te is!

Impresszum
Network.hu Kft.

E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu